نان کامل راهکاری برای حفظ وزن و کاهش خطر ابتلا به بیماری های است

انتشار محتوا: ۲۴ مهر ۱۴۰۳ ساعت ۱۲:۱۸:۳۹ بعد از ظهر
كارشناس تغذیه معاونت بهداشت دانشگاه بر لزوم فرهنگ‌سازی، آگاهی بخشی و حساس سازی در خصوص استفاده از نان‌هاي کامل تاكيد كرد و گفت: نان کامل، نانی است که از آرد کامل یعنی تمام دانه و بدون حذف پوسته و جوانه تولید شود و ضمن داشتن رنگ تیره، عطر و طعم بهتری داشته و ماندگاری طولانی تری دارد.
nan

به گزارش وبدا، زهرا حسینی در خصوص اهميت وجود سبوس در آردي كه براي تهيه نان استفاده مي‌شود، گفت: سبوس گندم منبع غنی فيبرهاي غذايي نامحلول می باشد و جایگزینی نان کامل به جای نان های تهیه شده از آرد سفید، به عنوان راهکاری برای حفظ وزن در محدوده طبیعی  و کاهش خطر ابتلا به بیماری های مزمن مرتبط با استرس اکسیداتیو و اختلالات مرتبط با افزایش سن، مانند بیماری های قلبی و عروقی، سرطان‌های دستگاه گوارش، دیابت نوع 2 ، پرفشاری خون، کبد چرب و بهبود سلامت دستگاه گوارش و چاقی توصیه می‌شود.
وي گفت: بخشی از مزایای سلامتی غلات کامل به وجود آنتی اکسیدان‌های مختلف مانند ویتامینC، ویتامین  E وکاروتنوئیدها، اسیدهای فنولیک و فلاونوئیدها، ویتامین های گروه B ، سلنیوم، منیزیوم، کروم، پتاسیم، آهن، روی، مس و کلسیم نسبت داده می شود و احساس سیری زودهنگام، کند شدن هضم و جذب نشاسته، کاهش جذب مواد قندی و چربی‌ها و کاهش اکسایش لیپیدها به داشتن فیبر بالا مرتبط است.
كارشناس تغذیه معاونت بهداشت دانشگاه مصرف سرانه نان در ايران را حدود 114 کیلوگرم در سال(معادل 310 گرم در روز) بیان کرد و  افزود: با مصرف نان کامل می‌توان علاوه بر تامین بخش عمده ای از انرژی مورد نیاز روزانه (حدود  40 تا 50 درصد)، حدود 45 درصد از پروتئین مورد نیاز روزانه و بیش از 30 درصد از کلسیم و فسفر مورد نیاز را تامین نمود، لذا می تواند کمک شایانی به رفع گرسنگی پنهان خصوصا در اقشار آسیب‌پذیر بنماید. 
حسینی ادامه داد: با توجه به کمبود آهن به عنوان یکی از شایع‌ترین کمبودهای تغذیه‌ای، می‌توان با مصرف نان کامل تا 50 درصد آهن مورد نیاز یک فرد بزرگسال را تامین نمود لذا مصرف نان کامل علاوه بر اثرات مفیدی که می‌تواند بر سلامتی داشته باشد  به پیشگیری و کنترل کمبود آهن نیز کمک می‌کند. 
وي با بيان اينكه رعایت فرآیند تخمیر نان و رعایت زمان ماندگاری خمیر به منظور انجام تخمیر کامل موجب بهبود کیفیت نان و افزایش ارزش غذایی نان می‌شود، تاکید کرد: نانی که خمیر آن به صورت طبیعی و با مایه خمیر یا جوش شیرین تهیه شود، علاوه بر هضم بهتر، موجب جذب بیشتر ریزمغذی‌های آهن، روی و کلسیم موجود در آن می‌شود  و نان های تهیه شده با خمیر ورآمده، عطر و بوی بهتر و ماندگاری بهتری دارند که می‌تواند علاوه بر فواید بی‌شمار سلامتی به کاهش ضایعات نان نیز کمک کند.
حسینی با اشاره به باور غلط تغذیه‌ای  درباره پاشیدن سبوس روی نان تاکید کرد: پاشیدن سبوس بر رو یا زیر  خمیر ، نه تنها تاثیری در افزایش ریز مغذی های آن ندارد بلکه برای سلامتی مضر نیز است و فقط زمانی که سبوس در آرد باشد و فرایند تخمیر به خوبی انجام شود با حذف ممانعت کننده های جذب مانند اسید فیتیک ، سبب مغذی شدن نان خواهد شد. 
وی مصرف نان‌هاي تيره با آرد كامل را به عموم افراد توصیه و خاطرنشان كرد: با توجه به اینکه مردم ایران نان سفید را بیشتر مصرف می کنند، افزايش آگاهي عمومی درباره فواید و مزایای مصرف نان کامل در سلامتی و مطالبه گری مردم سبب گسترش برنامه نان کامل و تشويق نانوایی ها به پخت نان با آرد كامل خواهد شد.