«تنوع» و «تعادل» دو اصل مهم تغذیه صحیح در ماه مبارک رمضان / مصرف یک سحری کامل و متعادل برای حفظ سلامت و تأمین انرژی بدن ضروری است

انتشار محتوا: ۲۵ اسفند ۱۴۰۳ ساعت ۰۹:۱۵:۵۸ قبل از ظهر
متخصص تغذیه و رژیم درمانی دانشگاه علوم پزشکی گناباد گفت: تغذیه صحیح در ماه مبارک رمضان مانند سایر اوقات، به معنی رعایت دو اصل «تنوع» و «تعادل» در برنامه غذایی است.
rashid

به گزارش وبدا، دکتر محمد رشید مایوان به اهمیت رژیم غذایی متعادل و مناسب در ماه مبارک رمضان و پرهیز از عادات غذایی غلط اشاره و تصریح کرد: تغذیه صحیح در ماه مبارک رمضان مانند سایر اوقات، به معنی رعایت دو اصل «تنوع» و «تعادل» در برنامه غذایی است. 

وی با بیان اینکه «تنوع» به معنای استفاده از تمام گروه‌های غذایی اصلی شامل نان و غلات، شیر و لبنیات، سبزی ها، میوه‌ها و گوشت و حبوبات است، تصریح کرد: «تعادل» نیز بدین معنی است که از همه گروه های غذایی به مقدار کافی مصرف شده و از کم خوری و پرخوری پرهیز شود.

متخصص تغذیه و رژیم درمانی دانشگاه علوم پزشکی گناباد با بیان اینکه وعده سحری نباید به هیچ وجه حذف شود، تصریح کرد: وعده غذایی سحری، مواد مغذی لازم و انرژی موردنیاز برای تمرکز و فعالیت روزمره را تامین می‌کند، لذا اشخاصی که بدون سحری اقدام به روزه گرفتن می‌کنند، در طول روز دچار افت قند خون، کاهش تمرکز و توان کاری می‌شوند که این عوارض هیچ ارتباطی به روزه گرفتن ندارد و نتیجه تغذیه نامناسب است. 

دکتر رشید مصرف یک سحری کامل و متعادل را برای حفظ سلامت و تأمین انرژی بدن، ضروری دانست و افزود: همان‌طور که ناهار را به عنوان یک وعده غذایی کامل مصرف می‌کنیم، سحری نیز باید شامل تمامی گروه‌های غذایی ضروری بوده و به‌طور متعادل و مقوی تهیه شود تا انرژی مورد نیاز بدن در طول روز تأمین شود. 

وی با پیشنهاد اینکه وعده سحری مانند وعده ناهار و وعده افطار مانند وعده صبحانه در روزهای عادی باشد و میان وعده ها بین افطار تا سحر مصرف شود، خاطرنشان کرد: انواع چلو خورشت‌های کم چرب و همچنین برنج مخلوط با حبوبات و سبزی‌ها (مانند عدس پلو، لوبیاپلو، سبزی پلو) به همراه یک منبع پروتئینی کم چرب مثل مرغ، گوشت یا ماهی انتخاب مناسبی برای وعده سحری است.

دکتر رشید ادامه داد: پرخوری کردن در وعده سحری نه تنها باعث کاهش حس گرسنگی در طول روز نمی‌شود، بلکه عوارض گوارشی مثل نفخ، درد شکم و ترش کردن (بازگشت اسید معده به مری) را در پی دارد.

عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی گناباد در خصوص راهکارهای کاهش حس تشنگی در طول زمان روزه داری گفت: اجتناب از مصرف مصرف غذاهای شور، چرب و سنگین، سرخ شده، ماکارونی، ته دیگ، انواع آش، کوکوها و همچنین چای پررنگ و قهوه در وعده سحری و استفاده از انواع سبزی، ماست کم چرب و دوغ کم نمک در کنار وعده سحری در کاهش تشنگی زمان روزه داری موثر است.

وی افزود: اجتناب از مصرف زیاد آب در وعده سحری و مصرف متعادل مایعات در بین افطار تا سحر (حداقل 8 لیوان که نصف آن آب باشد)، مصرف سبزی ها (خیار و گوجه)، سالاد (کاهو وکلم) و میوه ها و  همچنین دانه های جذب کننده آب مثل تخم شربتی و خاکشیر در پیشگیری از تشنگی در طول روز  و تأمین آب مورد نیاز بدن مؤثر است.

دکتر رشید مصرف تنها یک لیوان چای در وعده سحری توصیه و تصریح کرد: از مصرف نوشیدنی های کافئین دار در وعده سحری باید پرهیز کرد، زیرا باعث اختلال در خواب و افزایش دفع ادرار  و  همچنین تشنگی در طول روز می شود. 

متخصص تغذیه و رژیم درمانی بیمارستان علامه بهلول گنابادی به پرهیز از مصرف نمک و غذاهای با نمک فراوان در وعده سحری اشاره و خاطرنشان کرد: نوشیدنی های خیلی شور مانند دوغ شور برای وعده سحر مناسب نیست، زیرا منجر به ایجاد سریع حس تشنگی در طول روز می شود اما در صورت تمایل به دوغ می توان از دوغ کم نمک که در منزل تهیه شده، استفاده کرد.