همایش نکوداشت پدافند غیر عامل در نظام سلامت، در روز سه شنبه 10/8/1401با حضوردکتر عین اللهی، وزیر بهداشت درمان و آموزش پزشکی، سردار دکتر جلالی، رئیس سازمان پدافند غیرعامل کشور، دکتر میعادفر و جمعی از معاونین وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشکی و رؤسای دانشگاه های علوم پزشکی کشور و کارشناسان پدافند غیرعامل در هتل قلب بیمارستان شهید رجایی برگزارشد.
دکتر بهرام عیناللهی، وزیر بهداشت در همایش نکوداشت پدافند غیرعامل در نظام سلامت، گفت: در سلامت انسانها مهمترین مسئله سبک زندگی است که تضمین کننده سلامت افراد است.
وی گفت: ما در دفاع مقدس برای اولین بار تجربه جنگ شیمیایی را داشتیم و دانشمندان ما ابتدا نمی دانستند باید چگونه با اداوت جنگی شیمیایی مقابله کنند، اما اکنون به جایی رسیده ایم که پژوهش ها و مقالات دانشمندان ایرانی در این زمینه در دنیا مرجعیت علمی پیدا کرده است
عیناللهی با اشاره به اهمیت توجه به جنگ میکروبی و بیوتروریسم، ادامه داد: آزمایشگاه ها، وزارت دفاع و نیروهای مسلح ما باید آمادگی مقابله با بیوتروریسم را داشته باشند. این موضوع دانش خاص خود را نیاز دارد و بزرگترین حوزه جنگ میکروبی در ارتش آمریکا است. ما در وزارت بهداشت آمادگی همکاری با نهادهای نظامی در این رابطه را داریم تا آمادگی ما در این زمینه افزایش یابد.
وزیر بهداشت ادامه داد: در صنعت غذا هم میتواند تهدیدات غذایی و امنیتی به وجود آید. یکی از مباحث ما در رابطه با مواد غذایی، کمبودها است که علیرغم تهدیدها دولت توانسته به خوبی با موانع مقابله کند. موضوع کمبودهای غذایی که گاهی به وجود میآید یک مشکل جهانی است به عنوان مثال در جنگ اوکراین کمبودهای غذایی زیادی ایجاد کرد.
وی افزود: یکی از پیشنهادات استفاده از شبیه سازهاست. باید در زمینه پدافند غیرعامل به درستی کار کرد و پیشبینیها و سناریوهای مختلفی در این رابطه نوشت.
عیناللهی گفت: این موضوع باید در پدافند غیرعامل الزامی شود تا همه شاغلان آموزش حین خدمت الزامی ببینند و بدانند هنگام وقوع مشکلات باید چه اقدامی انجام دهند.
ایشان تأکید کرد: کرونا یک تجربه تاریخی و ِشمهای از پدافند غیرعامل بود. مردم کمکهای بینظیری در این بخش کردند که مقام معظم رهبری هم به آن اشاره کردند. این موضوع نشان داد مردم ما استعداد خوبی در پدافند غیر عامل دارند و میتوان از این ظرفیت در کنار آموزشها بویژه در نیروهای معتقد به نظام، مانند بسیج استفاده کرد.
وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی در پایان سخنانش گفت: مباحث مربوط به پدافند غیرعامل بسیار مهم است و باید در مقاطع ارشد و دکتری میان رشته ای های پدافند غیرعامل ایجاد شود.
در این همایش دکترمیعادفر، رئیس کمیته پدافند غیرعامل وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی به موقعیت حساس کشور اشاره کرد. وی اظهار داشت: کشور ما در معرض خطر تهدیدات طبیعی و انسان ساخت است، در بحث سیل و آتش سوزی به دلیل تغییرات محیطی و اقلیمی، هم جهان و هم کشور تحت خطر است همچنین تهدیدات انسان ساخت اعم از تهدیدات زیستی، سایبری، شیمیایی، هستهای و... نیز میتواند کشور را مورد تهدید قراردهد. در پاندمی کرونا همه جهان قریب به دو سال پیوسته درگیر بود و در همه عرصهها کشور ما را تحت تاثیر قرار داد. دکترجعفر میعادفر، بر ضرورت مقابله با تهدیدات سایبری در حوزه سلامت تأکید کرده و افزود خوشبختانه با اقدامات موثری که در بحث امنیت سایبری در حوزه سلامت انجام شده کمترین حمله سایبری را داشتیم وی با تاکید بر توجه به صنایع فعال در کشور گفت: در دو یا سه ماه گذشته چند حادثه شیمیایی داشتیم که پاسخ به موقع و دقیق نظام سلامت سبب شد میزان خسارت و آسیب کاهش یافته و خوشبختانه مرگ و میری در این حوادث رخ نداد.
رییس کمیته پدافند غیرعامل وزرات بهداشت در پایان تاکید کرد: دانشگاههای علوم پزشکی باید در زمینه تشکیل کارگروه تخصصی پدافند غیرعامل، رصد و پایش تهدیدات کلاسیک و نوین در حوزه سرزمینی، تقویت پدافند سایبری، تدوین نقشه خطر دانشگاه در برابر تهدیدات، بازنگری مراکز حیاتی و حساس، تدوین و بروزرسانی سند پدافند غیرعامل و آموزش و توسعه فرهنگ پدافند غیرعامل اقدام کرده و برای هر سناریو تمرین لازم را داشته باشند.
سردار دکتر غلامرضا جلالی، در همایش پدافند غیرعامل در نظام سلامت، با اشاره به اینکه هدف نهایی پدافند غیرعامل در حوزه بهداشت کاهش تلفات انسانی و خسارات در بخش اقتصادی و تأسیساتی است، اظهار داشت: بنابر این تعریف 50 درصد رسالت سازمان پدافند غیرعامل کشور در وزارت بهداشت عملیاتی خواهد شد چراکه جلوگیری از تلف شدن انسانها بر اثر هر حادثهای مهمترین هدف این سازمان است.
سردار جلالی بازنگری در سازوکار دیدهبانی دفاع زیستی را ضروری دانست و گفت: تشخیص پیشدستانه در مقابله با تهدید نقش بسزایی دارد که در حوزه پدافند زیستی باید از ظرفیت خانههای بهداشت برای شناسایی بیماریها استفاده شود و موضوع شبکه سازی مراکز درمانی و آزمایشگاهها با هدف افزایش بهرهوری و تشخیص پیشدستانه تهدید قبل از وقوع، در اولویت است.
رئیس سازمان پدافند غیرعامل تصریح کرد: آموزش عمومی، قرنطینه، بهداشت حرفهای و توجه به زیرساختهای حیاتی کشور از دیگر عوامل موثر بر الگوهای پدافند زیستی به شمار میروند.
سردار جلالی از تصویب و ابلاغ نظام عملیاتی پدافند زیستی خبر داد و گفت: تعریف جنگ زیستی در این نظام اصلاح و راهکارهای مقابله با تهدیدات این حوزه نیز به روزرسانی شد. تدوین الگوی مشترک بین وزارت بهداشت و ستاد کل نیروهای مسلح در زمان وقوع جنگ زیستی نیز امری حیاتی و مهم بوده و باید در اولویت قرار گیرد.
وی با اشاره به ضرورت توجه به امنیت غذایی در سه مقوله کمیت، کیفیت و سلامت گفت: امروز یکی از تهدیدات بزرگ کشور سقوط آبشاری در حوزه کاهش جمعیت است که 2 موضوع تغییر فرهنگ و الگوی غذایی در بروز این تهدید نقش دارند.